Δημοτική Αγορά και περιβάλλων χώρος

 

 

Αναμφίβολα η Δημοτική αγορά της πόλης αποτελεί εμβληματικό ιστορικό κτήριο. Η συζήτηση όμως που προκαλείται είναι εαν αυτό το κτήριο στολίδι και ο περιβάλλον χώρος του συντηρείται και αναδεικνύεται επαρκώς.

 

Η αίσθηση που έχει κάποιος εισερχόμενος μέσα σε αυτή την αγορά είναι ότι πρόκειται για παρηκμασμένο χώρο. Τοίχοι, ταβάνια, φωτισμός κλπ παραπέμπουν σε άλλες δεκαετίες. Πρόσφατα δε, τοποθετήθηκε και μια “πανέμορφη” σκαλωσιά στα σκαλάκια για να μην πέσει κανένα καταρρέον κομμάτι σε κεφάλι περαστικού.

Ο περιβάλλον χώρος: Πρόκειται για το “πρώτο πιάτο” (πριν την είσοδο στο κτήριο) το οποίο σε προδιαθέτει. Οι πλάκες τοποθετημένες, ποιος ξέρει από πότε, σπασμένες και βρώμικες . Για τα παρτέρια, ούτε λόγος, απεριποίητα και γεμάτα σκουπίδια εντός των οποίων τα αδέσποτα σκυλιά κάνουν πάρτυ.

 

Στα δε πάρκινγκ πέριξ, υπάρχουν κάποιοι “περίεργοι” τύποι (άστεγοι;, ναρκομανείς, λαθρομετανάστες ; τι; ) που εθελοντικά κάνουν τους παρκαδόρους στους ανυποψίαστους οδηγούς...

 

Σε όλα τα παραπάνω ήρθε και προστέθηκε την περίοδο των εορτών και ο μέτριος-  στολισμός συνοδευόμενος με το στήσιμο, κιτς παραγκών , εξέδρων πέριξ της εισόδου.

 

Επιπλέον των παραπάνω ο χώρος δεν είναι λειτουργικός για τους διαβάτες αφού η χωροθέτησή και χρήση του (στάσεις λεωφ κλπ) και κατάτμησή του δεν τον καθιστά ελκυστικο, για να περάσει κάποιος ενδιάμεσα. Συνδυάζοντας τα δε, τα παραπάνω, μάλλον θέλεις να φύγεις γρήγορα από το χώρο.

 

Κάποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με τα παραπάνω λέγοντας, οτι η πόλη έχει σημαντικότερα θέματα, λεφτά δεν υπάρχουν κλπ. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι τίποτα δεν είναι εύκολο και χρειάζεται σκληρή προσπάθεια (ακόμα και τότε που υπήρχαν χρήματα). Η εικόνα της πόλης είναι α΄ προτεραιότητας διότι ο τουρισμός παραμένει μια από τα τελευταίες δεξαμενές πλούτου για τους κατοίκους αυτής της πόλης. Τέλος σε γειτονικές πόλεις και δήμους πως εκεί αξιοποιούν τα ΕΣΠΑ και δεν προλαβαίνει να τελειώσει το ένα έργο και αρχίζει το άλλο; Πως;

 

Η συντήρησης της Αγοράς, του επανασχεδιασμού και αναμόρφωσης του πέριξ αυτής χώρου είναι προφανές και ήδη αργοπορημένο έργο που πρέπει να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί, εάν τα Χανιά θέλουν να συγκαταλέγονται στις αξιόλογες τουριστικές πόλεις της Ευρώπης και όχι άλλης ηπείρου...νοτιότερα...